Choď na obsah Choď na menu
 


Anonymita na webe

Internet dokáže z navonok slušných ľudí spraviť hrubianov či dokonca zločincov, z nesmelých vyrobí donchuanov, zo zakríknutých komunikatívnych a odvážnych. A to všetko vďaka "anonymite". Úvodzovky sú určite na mieste, keď vás pri počítači nikto nevidí, to ešte neznamená, že ste neviditeľní. 
Akýkoľvek pohyb po internete znamená, že za sebou zanechávate veľa stôp. A to aj takých, ktoré môžu pomôcť nielen infikovať váš počítač napríklad spywerom (teda škodlivým výtržníkom, ktorý zisťuje o vás ďalšie informácie), ale tiež aspoň približne lokalizovať polohu a v prípade nekalej činnosti doviesť políciu až do vášho domu či bytu.

anonymous1.jpg

Čo o sebe prezradíme 
Väčšina používateľov internetu netuší, že svojím pohybom po sieti neustále informuje.

  • na prvom mieste o sebe prezradíťe svoje IP, teda niečo ako číselný podpis každého počítača. IP je nevyhnutné na to, aby ste mohli zobraziť internetovú stránku a tá sa na vašom monitore aj objavila. Bez IP by ste boli úplne anonymní, lebo by ste na internete ani nemohli fungovať. 
  • okrem IP sa pozorný pátrač dostane aj k informáciám o vašom operačnom systéme
  • zistí aké máte rozlíšenie monitora a nastavenia farieb
  • zistí kto je vaším poskytovateľom internetového pripojenia a aké má parametre
  • zistí s akým prehliadačom pracujete, ktorú stránku ste naposledy navštívili                                                                                                                  A to už je slušná paleta údajov, s ktorými si len trochu šikovnejší útočník vie poradiť.

 

Základné pravidlá 
Minimalizácia počtu údajov, ktoré o sebe posielate po celosvetovej sieti, má svoj význam. Veľa sa dá urobiť už niekoľkými jednoduchými úkonmi, ktoré si nevyžadujú veľa času a sú zadarmo. 

  • dosť informácií o vás môžu prezradiť cookies. Sú to vlastne malé kúsky kódu, ktoré sa po navštívení konkrétneho webu zapíšu do počítača napríklad pre jeho budúce rýchlejšie načítanie. Ak nechcete, aby si ktokoľvek, kto si po vás v kancelárii sadne za počítač, pozrel, kde sa radi pohybujete, tak ich mažte.
  • výhodné je aj blokovanie HTTP hlavičiek, ktoré obsahujú podporované jazyky a kódovanie. Prezradia, v ktorej krajine sa nachádzate. Podobne ako cookies sa oplatí mazať aj históriu, ktorú si internetový prehliadač ukladá pre uľahčenie návratu k prezeraným stránkam. 
  • samozrejmosťou musí byť kvalitná ochrana PC pred nevítanou návštevou. Aktualizovaný antivírus, antispyware programom a firewall by sa mali postarať, aby sa prípadný útočník napriek získaným informáciám zastavil pred "bránami" vášho počítača.